Fashion Winkelen
Image default
Voertuigen

Alles over de autoverlichting

Het blijft buiten nu wellicht steeds langer licht, dat wil alleen niet zeggen dat je verlichting niet op orde moet zijn. Ten eerste wordt het ‘s avonds uiteraard wel gewoon donker, ten tweede ben je, ook bij daglicht, verplicht om je verlichting op orde te hebben. Maar dat wist je uiteraard al. Niet? Geen paniek, lees vooral verder. Hier lees je alles over jouw autoverlichting.

Autoverlichting

De verlichting van je auto is enorm belangrijk, het is daarom van belang om te zorgen dat alles goed werkt. Wanneer dit niet het geval moet je snel naar de garage gaan om het te laten repareren. Als je dit zelf wil doen is Partscenter Holland de perfecte plek om aan de juiste onderdelen te komen.

Dagrijverlichting

De huidige vorm van dagrijverlichting is relatief nieuw. Sinds 2011 worden auto’s gebouwd met een automatische dagrijverlichting. De verlichting gaat automatisch aan wanneer je je auto start en gaat automatisch uit wanneer het dimlicht aangaat. 

Het is verboden om beide tegelijkertijd aan te hebben, dus let op of jouw auto dit automatisch regelt. In sommige gevallen werkt dit namelijk niet optimaal. Een computersysteem is niet de beste in inschatten of het donker is, jij bent daar veel beter in.

Groot licht

Groot licht is eigenlijk alleen handig wanneer je op een weg rijdt die slecht is verlicht. Groot licht zorgt namelijk voor een extra hoeveelheid aan fel licht. Let wel, het is niet toegestaan om met groot licht te rijden op het moment dat er tegenliggers aankomen of wanneer er iemand achter je rijdt. Groot licht is wellicht heel erg handig voor jou, maar verblindend voor de mensen om je heen. 

Mistlicht

Je mag de mistlichten aanzetten wanneer je zicht ernstig wordt belemmerd, bijvoorbeeld door mist 🙂. Maar ook wanneer het hard regent of sneeuwt is het verstandig om met mistlicht te rijden. Er is overigens wel verschil tussen je mistlichten voor en je mistlichten achter. De achterlichten mogen bijvoorbeeld niet aangezet worden bij een fikse regenbui.

Wat zijn de consequenties?

Het simpele antwoord is natuurlijk een boete. Maar de hoogte van de boete is afhankelijk van de overtreding. De hoogte varieert tussen de 90 en 140 euro. Denk bijvoorbeeld aan het niet aan hebben van je mistlicht wanneer dit wel nodig is. Of tegenliggers verblinden door je groot licht aan te zetten. Het niet werken van de achterlichten levert je ook een boete op. Dit is natuurlijk zonde van je geld. Zorg er daarom voor dat je verlichting gewoon naar behoren werkt. Dit is niet alleen beter voor je portemonnee, maar ook een stuk veiliger.