Fashion Winkelen
Image default
Huis en tuin

Kussensloop voor aangenaam slaapcomfort

Kussenslopen maken meestal deel uit van een beddengoed set, maar kunnen ook afzonderlijk worden gekocht. 

Na een lange dag is het vaak een hele opluchting om je op je bed te laten vallen en in een zacht kussen te kruipen. Niet alleen de grootte en de kwaliteit spelen een rol bij het comfort van een kussen, maar ook de kussensloop. Zoek hier uit wat het belangrijkste is.

Kussensloop – de meest voorkomende maten

Welke maat u voor uw kussen kiest, is een kwestie van smaak en hangt deels af van uw slaaphouding. Fabrikanten bieden verschillende maten hoofd kussens aan. De meest voorkomende maten zijn:

 

  • Grootte 80 x 80 cm: Deze volumineuze kussens zijn zeer populair in Nederland. De keuze aan kussenslopen voor deze maat is navenant uitgebreid. Zij bieden niet alleen ruimte voor het hoofd, maar ook voor de nek en de bovenkant van de schouders.

  • Formaat 40 x 80 cm: Deze smallere hoofdkussens zijn in opmars en zijn bijzonder geschikt voor zij- en buikslapers. Zij ondersteunen de wervelkolom en zorgen ervoor dat deze recht en ontspannen kan liggen.

  • Formaat 60 x 40 cm: Kussens in dit formaat eindigen vaak als sierkussen op de bedsprei, maar zijn ook gegeerd als slaapkussen. Omslagen in het formaat 60 x 40 cm inspireren gewoonlijk met aantrekkelijke patronen en kleuren.

  • Formaat 15 x 40 cm: De slaapkussens, bolsters genaamd, zijn smal en rond van vorm. Hun omslagen zijn vaak voorzien van linten of koorden aan de uiteinden, zodat zij decoratief kunnen worden dichtgeknoopt.

 

Met een knoop of een rits: Wat is praktischer in het dagelijks leven?

Enkele decennia geleden werd de kussenovertrek dichtgeknoopt; tegenwoordig worden veel overtrekken met ritssluitingen gemaakt. Beide varianten hebben voor- en nadelen:

Een kussensloop met een rits is snel gesloten en sluit het kussen volledig af. Een ritssluiting is echter gevoelig voor herstellingen – als ze niet meer goed sluit, moet ze vaak volledig worden vervangen.

Als u kiest voor een kussensloop met knopen, heeft u iets meer tijd nodig bij het overtrekken van de kussens. Bij een knoopsluiting kan het ook gebeuren dat delen van het kussen uit de openingen tussen de knopen steken – het is echter gemakkelijker zo’n overtrek te repareren als er ooit een knoop losraakt.