Fashion Winkelen
Image default
Advertenties

Waarom heb ik last van nachtzweten?

Waarom heb ik last van nachtzweten?

Nachtzweten is een andere term voor overmatig transpireren, of zweten, ’s nachts. Het is voor veel mensen een onaangenaam deel van het leven en kan in verband worden gebracht met depressie en slaapproblemen. Nachtelijk zweten is een veel voorkomend symptoom van de menopauze, maar kan ook worden veroorzaakt door bepaalde medische aandoeningen en bepaalde medicijnen. In de meeste gevallen is nachtzweten geen ernstig symptoom. Toch is het belangrijk om te weten wanneer u zich moet laten controleren als u nachtelijk zweet.

Wat veroorzaakt nachtzweten?

Het is normaal om ’s nachts te zweten als het te warm is. Sommige mensen hebben echter regelmatig last van drijfnat zweet. Veel vrouwen hebben tijdens de menopauze last van opvliegers en nachtzweten.

Nachtzweten kan ook worden veroorzaakt door andere medische aandoeningen, zoals:

  • infecties, zoals tuberculose of HIV
  • kanker, zoals leukemie of lymfoom
  • angststoornissen
  • hyperthyreoïdie
  • hypoglykemie (lage bloedsuikerspiegel)
  • Kankerbehandelingen zoals chemotherapie en bestralingstherapie kunnen ook tot nachtelijk zweten leiden. Het kan ook voorkomen bij mannen bij wie de testikels zijn verwijderd om prostaatkanker te behandelen.

In sommige gevallen kan nachtzweten een bijwerking zijn van een medicijn dat u inneemt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij bepaalde antidepressiva, hormoonbehandelingen en opioïden. Ook het gebruik van te veel cafeïne of alcohol of het gebruik van tabak kan nachtzweten veroorzaken.

Hoe wordt nachtzweten behandeld?

Om nachtelijk zweten te behandelen, zal uw arts stappen ondernemen om de onderliggende oorzaak te identificeren en aan te pakken. Uw behandelplan hangt af van uw specifieke diagnose. Hieronder volgen veel voorkomende oorzaken van nachtzweten met mogelijke behandelingsmogelijkheden:

Menopauze

Veranderingen in levensstijl, zoals slapen in koele kamers en het vermijden van alcohol, kunnen helpen bij opvliegers en nachtelijk zweten. Als dit niet voldoende is, kan hormoontherapie helpen om het aantal opvliegers te verminderen en andere symptomen te verlichten. Uw arts kan u ook andere medicijnen tegen opvliegers voorschrijven, zoals paroxetine en gabapentine. Venlafaxine wordt ook off-label gebruikt voor nachtzweten.

Onderliggende infectie

Afhankelijk van het type infectie dat u heeft, kunnen antibiotica, antivirale geneesmiddelen of andere medicijnen helpen bij de behandeling ervan.

Kanker

Uw arts kan u een combinatie van chemotherapie, een operatie of andere behandelingen aanraden. Aangezien deze behandelingen ook nachtelijk zweten kunnen veroorzaken, kunnen ze aanvullend worden behandeld met hormoontherapie of andere medicijnen.

Angst

Uw arts kan u medicijnen voorschrijven zoals angstremmers of antidepressiva. Hij of zij kan ook therapie aanbevelen.

Hyperthyreoïdie

Medicijnen, radiojood therapie, of soms een operatie worden gebruikt om overactieve schildklier te behandelen.

Medicijnen

Uw arts kan uw dosering aanpassen of een alternatief geneesmiddel aanbevelen.

Alcohol- of caffeïnegebruik

Het beperken of vermijden van deze stoffen kan het nachtzweten helpen verminderen. In sommige gevallen kan uw arts u medicijnen voorschrijven of therapie aanbevelen om u te helpen met stoppen.

Uw arts kan u ook adviseren om uw slaapgewoonten aan te passen

Het verwijderen van dekens uit uw bed, het dragen van een lichtere pyjama of het openen van een raam in uw slaapkamer kan nachtzweten helpen voorkomen en verlichten. Het kan ook helpen om airconditioning of een ventilator te gebruiken, of een koelere plek te zoeken om te slapen.

https://slaapwetenschap.nl/