Fashion Winkelen
Image default
Kleding

Exclusieve gelegenheidskleding, wanneer draag je die eigenlijk?

Exclusieve gelegenheidskleding, wanneer draag je die eigenlijk?

Galajurken, cocktailjurken, smokings en tuxedo’s. Geen alledaagse kleding, maar exclusieve gelegenheidskleding die je op speciale en bijzondere gelegenheden draagt.

 

Soorten exclusieve gelegenheidskleding

Bij gelegenheidskleding voor dames denk je aan bruidsjurken en avondkleding zoals cocktailjurken en galajurken. Je hebt vast wel eens naar de uitreiking van de Oscars gekeken op tv, of de befaamde rode loper waar de dames in glamoureuze galajurken nog even poseren voor de fotograaf voordat het evenement plaatsvindt. Zou jij weten wanneer je een galajurk zou kunnen of moeten dragen? Wat zegt de etiquette daar eigenlijk over?

Kort gezegd: wanneer draag je nu wat, als het gaat om exclusieve gelegenheidskleding?

 

Galajurken

Galajurken zijn lange jurken die je draagt tijdens gala-avonden of andere evenementen die het dragen van een galajurk vereisen. Zoals een Oscaruitreiking of de opening van een filmfestival. Een galajurk is gemaakt om indruk te maken, waarbij het belangrijk is dat de jurk goed past bij je persoonlijkheid en figuur. Galajurken passen bij gelegenheidskleding die hoort bij de dresscode waar gala, black tie/smoking of white tie/rokkostuum vermeld staat. Bij een galajurk wordt er van je verwacht dat je hoge hakken draagt en (eventueel) opvallende sieraden. Je hoeft je, wat dat betreft, niet in te houden!

Cocktailjurken

Wanneer er dresscode cocktail op je uitnodiging staat, weet je dat je naar een feestje gaat. Cocktailjurken zijn jurken die net boven de knie vallen en in principe niet al te veel bloot laten zien en waarbij je geen hele opvallende sieraden draagt. Houd het rustig en elegant en maak het niet al te opvallend. Toch zijn de regels van de etiquette steeds flexibeler aan het worden en houdt niet iedereen zich met gelegenheidskleding altijd streng aan wat de etiquette voorschrijft.

Smoking en/of tuxedo

Wanneer er op de uitnodiging black tie staat, wordt er bedoeld dat de gelegenheidskleding voor heren hier een smoking betreft. Deze wordt vooral gedragen bij officiële gelegenheden en gelegenheden met een klassiek tintje. De zwarte smoking heeft een zwarte jas met satijnen revers en een zwarte broek met galon. Onder de jas wordt een wit overhemd met verdekte knoop gedragen met een zwarte vlinderdas, onder de broek een paar mooie (zwarte) lakschoenen.

Voor het overhemd kun je uit diverse modellen kiezen, zowel met gewone kraag of klapkraag, zolang het overhemd maar verdekte knopen en een dubbele manchet heeft waarbij manchetknopen gedragen worden.

 

Bij de wat minder officiële gelegenheden kun je kiezen voor afwijkende varianten op de traditionele smoking, zoals een fluweel smokingjasje in een andere kleur, of een vlinderdas in de kleur van de japon van de dame. Er horen wel altijd lakschoenen en een zwarte smokingpantalon bij. Een witte smoking wordt ook wel tropensmoking genoemd en hoort eigenlijk alleen in een warm klimaat gedragen te worden.

Rokkostuum

Gelegenheidskleding voor heren die past bij dresscode white tie is het rokkostuum. Een zwart pak met een jasje dat aan de achterkant tot over de bovenbenen valt. Daaronder een wit rokvest, daaronder weer een wit rokhemd en een witte strik. Accessoires die bij deze gelegenheidskleding passen zijn mooie zwartgelakte schoenen en frontknoopjes of manchetknopen. Een rokkostuum is de meest chique variant van de exclusieve gelegenheidskleding voor heren, en draag je bijvoorbeeld op een gala-avond, bij het bezoek van een prominent figuur/ lid van het Koninklijk huis of een speciaal diner.

 

https://www.ambassade-gelegenheidskleding.nl/