Fashion Winkelen
Image default
Kinderen

Waarom is spelen zo belangrijk voor kinderen?

Avontuurlijk kinderspeelgoed heb je in allerlei soorten en maten. Er is ontzettend veel van op de markt en dat maakt het soms lastig om een keuze te maken voor jouw kinderen. Maar sta je wel eens stil bij het nut van spelen? Spelen is namelijk ontzettend belangrijk voor kinderen en voor hun ontwikkeling. Het helpt hen onder andere bij de ontwikkeling van lichaamshouding, motoriek, taal en sociale omgang. Kinderen leren er ook al mee hoe ze zich inleven in een ander, bijvoorbeeld door het doen van een rollenspel. Samen spelen leert ze hoe ze met anderen om moeten gaan en dat ze elkaar tegemoet moeten komen. Het kan gebeuren dat er een ruzie ontstaat, of dat ze het spelen samen niet leuk vinden. Je ziet soms dan al dat ze het met elkaar proberen goed te maken en dan kijken ze hoe ze het weer verder kunnen oppakken. Ook heel goed voor het probleemoplossend vermogen dus!

Plezier en creatief denken

Kinderen halen veel plezier uit het spelen. Ze gaan er vaak helemaal in op en leren hun fantasie te gebruiken. Als je als ouder met je kind speelt, is dat goed voor het hechtingsgevoel. Ook zorgt spelen met anderen voor verbinding. Het is daarnaast goed om je kinderen te stimuleren om buiten te spelen. Ze kunnen bijvoorbeeld in de zandbak spelen, op een trampoline springen, gaan stoepkrijten, voetballen of badmintonnen. Ook een springtouw en een bestuurbaar autootje zijn leuk om mee naar buiten te nemen. Met goed weer staat dit garant voor urenlang speelplezier.

Zorg voor variatie en uitdaging

Als je kinderspeelgoed wil aanschaffen, let er dan op dat het voldoet aan veiligheidsnormen, maar ook dat het voldoende uitdagend is voor je kinderen. Ook wordt genoeg variatie op prijs gesteld. Het is voor kinderen niet leuk om altijd met hetzelfde te spelen, maar teveel is ook weer niet goed. Zorg voor een goede balans.