Fashion Winkelen
Image default
Kinderen

De vergane glorie van Parijs

Exclusieve babykleding wordt vaak ontworpen in Parijs, de stad van mode. Of is het de stad van mode? Parijs heeft al een hele lange tijd een wijk gehad voor mode en staat bekend als een hele belangrijke stad. Parijs heeft deze status gekregen door eeuwenlang een belangrijke positie in te nemen in één van de Europese landen die veel macht had door één simpel feit: Het lag aan een grote rivier en had veel ruimte om zich heen voor akkerbouw waardoor er veel mensen konden wonen. In de middeleeuwen was dat al genoeg om je één van de meest machtige steden te maken. Maar vandaag de dag is Parijs niet meer zo machtig als andere steden.

Hoe verloopt machtsevenwicht?

Welke steden het meest belangrijk zijn verschilt van tijd tot tijd. Door de eonen heen hebben allemaal verschillende steden de titel gehad als meest belangrijke stad. De voorwaarden waren vroeger vooral hetzelfde als vandaag de dag. De belangrijke steden zijn de steden die relatief dicht bij de kust liggen met het liefste een rivier en veel plat land dat ook nog eens vruchtbaar is. Er zijn natuurlijk uitzonderingen hierop. Maar de meeste uitzonderingen zijn het resultaat van politiek gedoe waarbij mensen express een stad aanwijzen als belangrijke stad en het niet op een natuurlijke wijze gebeurd.

Moderne steden

Met moderne steden zijn er een aantal zaken die in acht moeten worden genomen. Als eerste is aan de kust liggen eigenlijk alleen nog maar belangrijker geworden sinds zoveel van de transport op de wereld via de oceanen gaat. Nog veel meer dan vroeger ondanks ons geavanceerde manieren van vervoer via trein, vliegtuig of vrachtauto. Ja, vrachtautos zijn ook best wel geadvanceerd. Een stuk meer dan de karren die ze vroeger gebruikten. Maar over de zee vervoeren werkt het beste omdat het relatief weinig energie kost om een boot te laten varen. Als je eenmaal in beweging komt in het water dan vaar je wel een beetje door. Probeer dat maar eens met een auto en je staat al stil binnen 1-2 kilometer, zelfs als je op zijn hardst rijd.