Fashion Winkelen
Image default
Advertenties

Zo kun je je ogen online testen

Zo kun je je ogen online testen

Je gezichtsvermogen testen zonder een bezoek aan de oogarts? Online oogtests maken het mogelijk. Verschillende bedrijven bieden tests aan die je met je computer of smartphone op internet kunt doen.

Deze oogtests kunnen nuttig zijn in sommige situaties, bijvoorbeeld als je je bril breekt of verliest wanneer je ver van huis bent en je een voorschrift nodig hebt om een nieuwe te krijgen.

Maar ze kunnen een regelmatig bezoek aan je oogarts niet vervangen. Dat komt omdat ze alleen over het gezichtsvermogen gaan — ze controleren niet de gezondheid van je ogen. Ze kunnen je niet vertellen of je een aandoening hebt die je zicht kan bedreigen, zoals staar, glaucoom of maculadegeneratie. Als je denkt dat je een infectie hebt of je ogen hebt verwond, moet je naar een oogarts gaan.

 

Wie kan oogtest online?

Een oogtest online is bedoeld voor gezonde volwassenen van 18 tot 39 jaar die: 

  • Een brilrecept hebben dat niet erg sterk is.
  • al een volledig oogonderzoek hebben ondergaan en weten dat hun ogen gezond zijn
  • geen risico lopen op oogziekten, zoals diabetes of hoge bloeddruk.

 

Zelfs als je de juiste leeftijd hebt en gezond genoeg bent om een oogtest online te doen, moet je nog steeds regelmatig een oogcontrole ondergaan, zo vaak als je oogarts aanbeveelt.

 

Hoe oogtest online werkt

Een oogtest online kan uit een paar stappen bestaan. Je hebt een computer nodig en wat ruimte om achterover te leunen, zodat je het deel van de test kunt doen waarin je afstandszicht wordt gecontroleerd. Voor sommige tests heb je ook een smartphone nodig, zodat je een app kunt gebruiken. Als je een bril of contactlenzen op sterkte hebt, is de kans groot dat je die tijdens de test moet dragen.

Sommige websites bieden alleen tests aan om je gezichtsvermogen te controleren. Als je resultaten krijgt die zeggen dat je een probleem zou kunnen hebben, is het aan jou om naar een oogarts te gaan. Andere websites bieden voorschriften voor brillen en contactlenzen op basis van de resultaten van de tests.

 

Zijn online oogtesten nauwkeurig?

De nauwkeurigheid van online visustests is nog steeds een discussie. En omdat ze nog nieuw zijn, hebben onderzoekers ze nog niet goed genoeg bestudeerd om zeker te weten hoe ze zich verhouden tot een onderzoek dat je bij uw oogarts zou krijgen.

Een ding om in gedachten te houden is dat als je de test niet correct uitvoert, je misschien geen nauwkeurig resultaat krijgt. Bovendien is een oogtest online niet bedoeld voor mensen die een sterk brilvoorschrift nodig hebben.

Waar het op neerkomt: Voordat je een oogtest online doet, zorg ervoor dat je begrijpt wat het je wel en niet kan vertellen. En hou regelmatige afspraken met je oogarts om er zeker van te zijn dat je gezond bent.

 

De online visuele controle is verdeeld in verschillende onderdelen

1. Gezichtsscherpte controle
Dit is de belangrijkste controle. Alle brildragers zijn bekend met deze test. De opticien laat je letters of cijfers lezen en de richting van de opening in speciale ringen herkennen. Elke letter met een andere grootte op een projectievlak. De opticien controleert de grootte van de verschillende elementen die je zonder problemen kunt herkennen. Een proces dat bekend staat als subjectieve refractie wordt hierna ook aangeboden door de opticien.

2. Contrastcontrole
Aanvankelijk denk je misschien dat deze test niet belangrijk is. Contrastvisie is echter van groot belang voor een gezond gezichtsvermogen. Als we niet in staat zijn verschillen in omgekeerde richting te herkennen kan vermoeidheid van de ogen het gevolg zijn. Het resultaat zal niet goed zijn wanneer het contrast op ons computerscherm niet correct is ingesteld.

Behalve een algehele oogteste kun je ook een nachtblindheid test laten doen.